Zeytinyağının Zararları Nelerdir?

dogal-zeytinyaginin-zararlari

Daha önceki bir yazıda zeytinyağın faydalarını maddeler halinde ve detaylı bir şekilde ele almıştık. O yazıyı okumak için Doğal Zeytinyağının Faydaları bağlantısını kullanarak zeytinyağın faydaları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bu yazının konusu ise, Doğal Zeytinyağının Zararları nelerdir sorusunun cevabı olacaktır. Doğal ve faydalı dediğimiz zeytinyağının zararı var mıdır ve varsa nelerdir birlikte inceleyelim.

Zeytinyağının Zararları:

Öncelikle doğal bir zeytinyağının doğrudan bir zararı söz konusu değildir. Örneğin bir alkollü madde gibi içildiği zaman insan bedenine doğrudan bir zarar vermez. Fakat zeytinyağının yanlış ve aşırı kullanımı bazı zararlara sebep olabilir.

Kilo Aldırabilir:
Bundan önceki yazıda, zeytinyağının kilo vermeye yardımcı olduğunu ifade etmiştik. Şimdi de kilo aldırabilir diyoruz ve bu ikisi bir çelişki değildir. Çünkü doğru kullanımla kilo vermenize yardımcı olurken yanlış ve aşırı kullanım kilo almanıza sebep olabilir.

Zeytinyağı sindirim sistemini desteklediği için ve bağırsak dostu olduğu için metabolizmayı hızlandırarak kilo vermenizde yardımcı olur. Fakat aynı zamanda çok fazla kalori içermektedir. Bu sebeple de aşırı derecede çok kullanımı kilo alımına sebep olabilir. O yüzden ölçülü ve ideal bir şekilde kullanmak gerekiyor.

Günde ortalama 4-6 yemek kaşığı kullanımı sağlık için ideal ve faydalı iken bundan fazla tüketilen zeytinyağı kilo almanıza sebep olabilir. Her şeyde olduğu gibi zeytinyağını da dengeli tüketmek gerekiyor.

Tansiyonu Düşürebilir:
Zeytinyağının tansiyon düşürücü özelliği vardır. O yüzden özellikle tansiyonun düşük olduğu zamanlarda zeytinyağı tüketirken dikkatli olunmalıdır. Tansiyon düşüklüğü belirtileri yaşadığınız zaman ya da ölçüm yaptıktan sonra tansiyonunuzun düşük olduğunu gördüğünüz zaman zeytinyağı kullanmaktan kaçınmak daha doğru olacaktır.

Alerji Yapabilir:
Alerji durumu kişiden kişiye değişmektedir. Bazı insanların zeytinyağına karşı alerjisi olabilir. Bu alerji, zeytinyağı kullanıldığı zaman vücutta meydana gelebilecek herhangi bir alerji olabileceği gibi cilt için kullanımla ortaya çıkan bir alerji de olabilir.

Bu konuda emin olmak için bir miktar zeytinyağını kullandıktan sonra gözlem yapmalısınız. Eğer daha önce olmayıp da kulanım sonrası ortaya çıkan bir durum varsa bu durum zeytinyağına bağlı olabilir. Bu basit test yöntemini farklı zamanlarda kullanarak herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Ciltte Kızarıklık ve Leke Yapabilir:
Zeytinyağının doğrudan cilde uygulanması durumunda bazen ciltte kızarıklık meydana gelebilir. Bu kişinin cilt durumu ile ilgilidir. Kullanım sonrası meydana gelen herhangi bir kızarıklık durumu varsa dikkat edilmelidir.

Aynı zamanda yüze doğrudan uygulanan zeytinyağı gözenekleri tıkayarak siyah noktaların oluşmasına ve belirginleşmesine sebep olabilir. Böyle bir durumun olup olmadığını da yine deneme yanılma yöntemiyle gözlemleyebilir ve duruma göre kullanmayı sürdürür ya da bırakabilirsiniz.





Zeytinyağı Hakkında Doğrusu Nedir?

Prof. Dr. Canan Karatay, pek çok açıklamasında zeytinyağının çok faydalı olduğundan bahsetmekte ve çokça tüketilmesini tavsiye etmektedir. Hatta kimi yerlerde ve programlarda bardak dolusu zeytinyağı içerek insanları teşvik etmektedir.

Fakat diğer yandan bazı doktorlar ise zeytinyağının aşırı kalori içermesi sebebiyle kilo alımına sebep olabileceğini belirtmektedirler. Yine içerdiği yağ oranına bağlı olarak bazı rahatsızlıkların meydana gelebileceğine dikkat çekmektedirler.

Bu noktada yapılması gereken en doğru şey orta yolu bulmaktır. Ülkemizde bolca bulunan böylesine doğal ve sağlıklı bir gıdayı yemeklerde, salatalarda, kahvaltıda vb şekilde tüketmek gerekiyor. Tüketim miktarı ise ne fayda sağlamayacak kadar az ne de fayda yerine zarar verecek kadar çok olmalıdır.

Uzmanlar tarafından günlük olarak ortalama 4-6 yemek kaşığı kadar tüketilmesi tavsiye edilmektedir.


Zeytinyağı kullanımıyla birlikte gördüğünüz fayda ya da zararları yorum kısmına yazarak bu yayına katkıda bulunabilirsiniz.

Sağlıkla kalınız.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.