Karbonat Faydaları - Zararları ve Kullanım Şekli

karbonat faydaları - zararları

“Bu yazıda karbonat hakkında bilgi verilmektedir. Karbonat nedir, karbonatın faydaları ve zararları nelerdir, nasıl kullanılır sorularının cevapları yer almaktadır.”

Karbonat, kek, pasta vb gibi hamur işleri yapanlar tarafından iyi bilinir. Toplum olarak daha çok mutfakta yardımcı malzeme olarak kullansak da, son yıllarda karbonatın kullanım alanlarının çoğaldığını görüyoruz. Özellikle sağlık, kozmetik ve güzellik alanlarında oldukça faydalı olması sebebiyle, karbonata olan ilgi her geçen gün artmaktadır.

Verdiği lezzetin yanı sıra başka pek çok faydası olan karbonatı biraz daha yakından tanıyalım.

Karbonat Nedir?

Fransızca kökenli bir kelime olan Karbonat; “karbonik asidin bazlarla birleşmesinden oluşan tuzların ortak adı” olarak tanımlanır ve “sodyum bikarbonat” olarak da isimlendirilir. Kimyada CO3-2 olarak nitelendirilir.

Günlük hayatta pek çok şey için kullanılabilen, çevreye zararı olmadığı gibi tam aksine faydalı ve düşük maliyeti olan bir bileşendir. Sanayi, kozmetik, sağlık, temizlik ve gıda gibi pek çok sektörde kullanılmaktadır.

Karbonatın Faydaları Nelerdir?

Asit Düzenleyicidir: Özellikle mide asidi, mide yanması, hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi durumların giderilmesinde etkili olduğu bilinmektedir.

Bir su bardağı suyun içerisine ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kadar karbonat bu gibi mide sorunlarına iyi gelecektir.

Diş Beyazlatmaya Yardımcı Olur: Bir çay kaşığı kadar karbonatla bir miktar suyu karıştırıp, bu karışımla dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Böylece dişlerinizin daha beyaz olduğunu göreceksiniz.

Fakat bunu uygularken dikkatli olmalısınız. Çünkü karbonat asitli bir madde olduğu için dişlerinize zarar verebilir. O sebeple karbonat ile dişlerinizi çok fazla fırçalamayın.

Doğru Diş Fırçalama Yöntemine göre normal diş macunu ile 2 dakika fırçalamanız gerekiyorken, karbonat ile ortalama 1 dakika fırçalamanız yeterli olacaktır. Daha fazlası zararlı olabilir.

diş beyazlatıcı

Ağız Sağlığına Faydalıdır: Karbonatın bakterileri ve mikropları yok edici etkisi olduğu bilinmektedir. Karbonatlı su ile yapacağınız gargara ile ağız sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.

Özellikle boğaz ağrısı, boğaz ve ağız iltihaplanmaları için bu gargarayı uygulayabilirsiniz.

El ve Cilt Temizliği İçin Yararlıdır: Bir miktar suyun içerisine katacağınız bir miktar karbonat ile el ve cilt temizliğini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda karbonatlı su ile yüzünüzü yıkamanız da, faydalı olacaktır. Yüzünüzün daha sağlıklı ve güzel görünmesine katkı sağlayacaktır.

Yine banyo suyuna katılacak olan bir miktar karbonatın güneş yanıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Terlemeye ve Kötü Koyuya Doğal Çözüm: Karbonatın terlemeyi önlediği bilinmektedir. Bu sebeple kozmetik sanayinde deodorantlarda kullanılır.

Fakat doğal olarak da kullanılabilir. Yukarıda ifade edildiği gibi, banyo yaparken karbonatlı su kullanarak terleme sorununa çözüm bulabilirsiniz. Aynı zamanda kötü kokular için de kullanabilirsiniz. Bu bir nevi doğal ve ucuz bir parfüm niteliğinde olacaktır.

Soğuk Algınlığına İyi Gelir: Karbonatlı suyun, soğuk algınlığı ve gribe iyi geldiği bilinmektedir. Bunu deneyenlerin bir kısmı olumlu sonuç alırken, bir kısmında etkili olmamıştır. Yine de denenebilir.

Ayrıca Soğuk Algınlığı ve Gribe Karşı Soğan Kürü’nü de deneyebilirsiniz.

Böcek Isırıklarına İyi Gelir: Özellikle yazın sık sık yaşanabilen böcek ısırmalarına karşı karbonatlı su yardımcı olacaktır. Bir miktar suyun içerisine katılacak karbonatlı karışım böceğin ısırdığı yere uygulanır. Böylece ağrılardan ve kaşıntıdan yana bir rahatlama yaşatacaktır.

Yağlı Bulaşıklara Çözüm: Mutfakta çıkmayan yağlara ve yağlı bulaşıklara karşı karbonatı deneyebilirsiniz. Yağ lekesi olan kabın içerisine koyacağınız bir miktar sıcak su ve karbonat, yağların çözülmesini ve kolayca temizlenmesini sağlayacaktır.

Yüzey Temizliğine Yardımcı: Evinizdeki fayanslar, mutfak tezgâhı ya da lavabolar gibi yerlerde temizlik için karbonatı kullanabilirsiniz. Temizlik için ayıracağınız suyun içerisine bir miktar karbonat atarak, bu yüzeylerin daha temiz olmasını sağlayabilirsiniz.

Çıkmayan Lekelere Karşı Etkilidir: Halı, koltuk, kanepe, kıyafet gibi eşyalarınıza bulaşan zor lekeleri temizlemek için etkilidir. Bir miktar karbonatı kirli olan bölgeye hafif suyla ıslatarak sürün ve bir saat kadar orada kalmasını sağlayın. Daha sonra orayı sildiğiniz zaman lekelerin çıktığını göreceksiniz.




Karbonatın Zararları Nelerdir?

Karbonat asitli ve oldukça etkili bir bileşendir. O sebeple, fazla kullanımı bir takım zararlara sebep olabilmektedir. Bu yüzdendir ki, bütün kullanımlarında miktarı oldukça düşüktür.

- Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi karbonatın da fazlası zararlıdır.

- Diş beyazlatma için kullanılırken dikkatli olunmalı ve fazla miktarda sürülmemelidir. Ayrıca dişler üzerinde 1 dakikadan fazla bekletilmemelidir. Fazla beklemesi durumunda dişlere ve diş etlerine zarar verebilir, diş çürümelerine sebep olabilir.

- Cilt için faydalı olsa bile, cilde aşırı temas etmesi de zararlı olabilir. Özellikle yüz ve sivilceler için kullanımında karbonat miktarı düşük tutulmalıdır.

- Mide sorunları için ya da diğer başka bir rahatsızlığınız için ilaç kullanıyorsanız, karbonatı suya karıştırıp içme noktasında dikkatli olmalısınız. Yüksek miktarda ve sıklıkla içilmesi tavsiye edilmez.
mide ağrısı

Karbonat Nasıl Kullanılır?

Karbonatın kullanım şekli kullanım alanınıza göre değişmektedir.

Karbonatlı Su İçin:
Bir su bardağı suyun içerisine yarım çay kaşığı karbonat, yeterli olacaktır.

Banyoda Kullanmak İçin:
Banyo yapacağınız suyun miktarına göre, 1-3 yemek kaşığı arasında katabilirsiniz.

Diş Beyazlatmak İçin:
Yarım çay kaşığı karbonat ile birkaç damla suyu macun kıvamına getirerek kullanabilirsiniz.

Yüzey Temizliği İçin: Temizlik için ayırdığınız suyun içerisine ortalama 1 yemek kaşığı kadar katabilirsiniz.

Son Olarak:
Karbonat genel olarak faydalı olduğu gibi aşırı ve bilinçsiz kullanımı da elbette zararlıdır. Siz de karbonat kullandıysanız yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz. Böylece daha fazla kişiye fikirlerinizin ve tecrübelerinizin ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.