Evde Para Biriktirme Yöntemleri


para biriktirme yöntemleri

Bu yazıda genel olarak para biriktirme yöntemleri özellikle de evde para biriktirme yöntemleri, uygulanabilir ve denenmiş para biriktirme yöntemleri hakkında bilgi verilecektir.

Para, sevsek de sevmesek de hayatımızın önemli bir parçasıdır. Böyle olunca da parayı biriktirmek ve onu iyi değerlendirmek gerekiyor. Bu sebeple de para biriktirmenin yollarını arıyoruz.

Az bir gelirle geçim sağlamak ve üzerine bir de birikim yapabilmek için bir yerlerden kısıp biriktirmek gerekiyor. Bunun için pek çok farklı yöntem var. Birlikte inceleyelim.



kumbarada para

1- Kumbarada Para Biriktirme Yöntemi:

Bilinen basit ama etkili para biriktirme yöntemlerinin başında gelir. Yöntem çok basittir. Bir kumbara alınır veya herhangi bir şeyden kumbara yapılır. Bu kumbaranın içerisine düzenli olarak para atılır ve orada biriktirilir.

Ben kumbarayı kendim yapmayı tercih ediyorum. Boş bir kavanoz ya da uygun bir şişe buluyorum. Bunun kapağından para girecek kadar bir delik açıyorum ve şişenin kapağını bantlıyorum. Bantlama kısmı çok önemli. Çünkü kumbaradaki biriken paraya ulaşmanız kolay olmamalı. Hatta o biriken paraya ulaşmak neredeyse imkansız olmalı ki orada bir birikim olsun.

Kumbarada para biriktirmek için gün sonunda cebinizdeki bozuk paraları atmak etkili olacaktır. Ayrıca her ay maaş alınca ya da paranızın çok olduğu bir zaman kumbaraya büyük miktarda bir para atmak daha kolay ve daha çok birikim yapmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca kumbarayı ilk oluşturduğunuzda üzerine o günün tarihi yazmayı unutmayın. Böylece ne kadar süre geçtiğini ve bu sürede ne kadar birikim yaptığınızı görmüş olursunuz.

2- Tiryaki Yöntemi ile Para Biriktirme:

İsim hakkı bana ait olan bu yöntem oldukça basit ve etkili yöntemlerden bir tanesidir. Kendinizi bir sigara tiryakisi gibi kabul ediyorsunuz ve haftalık en az 1 paket sigara içtiğinizi var sayıyorsunuz. Haftada sabit olarak en az 1 paket sigara parasını kumbaranıza acımadan atıyorsunuz. Böyle böyle birikiminiz oluşmuş oluyor.

Basit bir örnekle açıklayalım; Bugün bir paket sigara ortalama olarak 10 TL civarındadır. Haftada en az 1 paket sigara parası demek ayda en az 40 TL demektir. Duruma göre bu sayı ve fiyatı biraz daha artırırsanız daha fazla para biriktirmiş olursunuz.

Eğer sigara içiyorsanız da bu yöntem sigarayı bırakmak için de bir fırsat olabilir. Zira her içtiğiniz sigara parasını bir kenara ayırsanız ay sonunda epeyce bir para biriktirdiğinizi, diğer bir tabirle sigaraya epey bir para harcadığınızı görmüş olacaksınız.

birikim

3- Sabit Para Yöntemi ile Para Biriktirme:

“Sabit Para Yöntemi”nde ise, kendi gelirinize göre bir miktar belirliyorsunuz ve her gün düzenli olarak o miktarı bir kenara ayırıyorsunuz.

Bu yöntemi herkes uygulayabilir ama özellikle esnaflık yapan ya da kazancını günlük olarak temin eden kişiler ve öğrenciler için daha etkili bir para biriktirme yöntemidir.
Örnek olarak günde en az 10 TL sabit para ayırırsanız, ay sonunda 30 gün x 10 TL = 300 TL kadar bir birikim yapmış oluyorsunuz. Bunu gelirinize göre biraz daha artırırsanız daha fazla birikim yapmış olursunuz.

Şunu da hatırlatmakta fayda var ki; günlük 10 TL her şeye harcanıyor. Emin olun günde 10 TL ayırmak pek çok esnaf için hiç de zor değil. Ama bir kenara ayrılmayan o 10 TL arada harcanıp gidiyor. Bunu aya göre düşündüğünüzde her ay en az 300 TL’nin nereye gittiğini fark etmiyorsunuz bile.

Öğrenciyseniz ya da daha düşük miktarda bir geliriniz varsa bu oranı gelirinize göre daha düşük rakamlarla yapabilirsiniz. Her halükarda size olumlu bir geri dönüşü olacaktır.




4- “Sanki Yedim” Yöntemi ile Para Biriktirme:

Oldukça ilginç, faydalı ve bir o kadar da etkili para biriktirme yöntemlerinden birisi de budur. Bu yöntemin temelinde “sanki yedim” prensibi vardır.

Örneğin evde yemeğinizi yediniz dışarı çıktınız. Bir marketin önünden geçerken canınız yiyecek bir şey çekti. Aslında o an o şeye ihtiyacınız yoktur yani onu alıp yemeseniz de olur. İşte böyle bir durumda “sanki yedim” deyip o şeyin parasını bir kenara ayırmalısınız.

Bu gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür. Günlük hayatta yiyip içtiğimiz ya da kullanmak için aldığımız pek çok şey aslında o an için çok da ihtiyacımız olmayan, ekstra şeyler. İşte bunların parasını “aldım say”, “yedim say”, “içtim say” vb diyerek birikim yapabilirsiniz.

Bu yöntem hem para biriktirmek için oldukça etkili bir yöntemdir hem de nefis terbiyesi adına oldukça faydalı bir yöntemdir. Çünkü bu sayede nefsinizin isteklerini hafifletebilirsiniz. Aynı zamanda da birikim yapmış olursunuz.

sankiyedim camii

“Sanki Yedim Camii”ni Duydunuz mu?

Rivayetlere göre, 18.yüzyılda Osmanlıda orta gelirli bir esnaf (adının Keçeci Hayreddin veya Adanalı Şakir Efendi olduğu tahmin edilmektedir) bir cami yaptırmak ister. Camii yaptırmak için birikmiş parası yoktur ve para biriktirmeye başlar.

Tam 20 yıl boyunca, canı bir şey istediği zaman kendi kendine “sanki yedim (yedim say)” diyerek, o şeyin parasını biriktirmiştir. Böylece yıllardır hayalini kurduğu camiyi yaptırır. Bu cami daha sonra “Sankiyedim Camii” olarak anılır. Günümüze kadar gelen bu cami, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunmaktadır.

5- Yatırım Yaparak Para Biriktirme Yöntemi:

Bu yöntemi uygulayabilmek için aylık düzenli bir gelirinizin olması gerekmektedir. Her ay aldığınız maaşınızın bir kısmıyla hemen bir şeye yatırım yapmanız gerekir.

Örneğin aylık 2000 TL maaş aldığınızı var sayarsak, maaşınızı aldığınız an hemen gidip bir miktar altın almalısınız. Bugünkü fiyata göre bir çeyrek altın 365 TL olduğuna göre hemen gidip bir çeyrek altın alırsanız geriye 1635 TL para kalacaktır.

Yani siz kendinizi her ay 1635 TL maaş alıyor olarak kabul edeceksiniz ve kalan parayla da en az 1 çeyrek altın birikim yapmış olacaksınız.

Neden altın ya da başka bir şeye yatırım yapmak gerekir, sorusu akla gelebilir. Bunun cevabı basittir. Çünkü altını harcamak için bozdurmanız, nakite çevirmeniz gerekir ki bu biraz zahmetlidir. Oysa elinizde nakit paranız olursa onu harcamak daha kolaydır.

Unutmayın ki; “para harcamak ne kadar zorlaşırsa biriktirmesi de o kadar kolaylaşır.”
çeyrek altın

6- Tasarruf Ederek Para Biriktirme Yöntemi:

Bu yöntem tamamen size, yaşantınıza ve şartlarınıza bağlıdır. Tasarruf ederek de para biriktirmek mümkündür.

İlk olarak oturup bir liste yapmanız gerekiyor. Aylık olarak neye ne kadar para harcadığınızı belirlemeniz ve bunlardan ne kadar tasarruf edebileceğinizi yazmanız gerekir. Daha sonra bunlardan kısarak artan parayı biriktirebilirsiniz.

Bu yöntem kısa vadede belki çok etkili olmayabilir ama uzun vadede oldukça etkili olacaktır.

Denenmiş Para Biriktirme Yöntemi:

Para biriktirme konusunda deneyimli birisi olarak kendi denediğim, denenmiş para biriktirme yöntemimden bahsedeceğim. Ben aslında yukarıda saydığım pek çok yöntemi denedim ve olumlu sonuçlar aldım.

Üniversitede okurken, bir tane cam kavanozdan kumbara yaptım. Kumbaranın kapağını açılmayacak şekilde bantladım ve kumbaranın üzerine o günün tarihini attım. Daha sonra az da olsa para biriktirmeye başladım.

kumbara yapımı
Sol taraftaki eski bir kumbara, sağ taraftaki birkaç günlük.

“Tiryaki yöntemi”ni kullanarak her hafta en az 10 TL kumbaraya para attım. Gün içerisinde okula gidip geldiğim için cebimde mutlaka bozuk para oluyordu. O paraların büyük kısmını da kumbaraya atmaya çalıştım. Bursumun yattığı günler de ise biraz daha fazla para attım kumbaraya. Bu şekilde devam ederek her dönem boyunca para biriktirdim. Dönem sonunda da kumbarayı açıp biriken paraları saydım.

Her defasında en az 200-300 TL arasında bir birikim yapmış olduğumu gördüm. Bu para dönem sonunda toplu olarak ortaya çıktığı için bana bedavadan gelmiş gibi oluyordu. Bu his gerçekten çok güzel bir şey. Kendi biriktirmiş olduğunuz paraya sanki bedavadan sahip olmuş gibi hissediyorsunuz (:

Hatta bir keresinde biriken kredi kartı borcumu kumbaramdaki para ile ödemiştim. Bu da ayrı bir keyif vermişti. Belki bu saydığım paralar çok büyük miktarlar değil ama bundan birkaç yıl öncesini düşünürsek ve öğrenci olduğumu göz önünde bulundurursak benim için güzel, iş görür paralardı.

Siz de deneyerek bunu tecrübe edebilirsiniz. Az da olsa birikim yapmanın güzelliğini yaşayabilirsiniz.

Sonuç Olarak:

Burada verilen bilgiler uygulanabilir, etkili ve denenmiş yöntemlerden oluşan para biriktirme yöntemleridir. Hepsi birbirine benzemektedir ve hepsinin temelinde “bir yerlerden kısıp biriktirmek” düşüncesi vardır. Bunlar haricinde başka yöntemler de elbette vardır.

Siz de kendi para biriktirme yöntemlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Yorum yazabilir ya da bilgiverenblog@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.