Sağlıklı Kilo Almak İstiyorum - Ne Yapmalıyım


kilo almak istiyorum - ne yapmalıyım

Bundan birkaç yıl öncesinde, fazla kilolarım ile başım dertteydi. Zayıflamak istiyordum ve pek çok insanın da zayıflamak istediğini düşünüyordum. İnsan neden kilo almak istesindi ki? Kilo almak istemenin bence mantıklı bir açıklaması yoktu. Ta ki o günlere kadar…

2014 yılında Crohn Hastalığı ile tanıştım. Hastalığımın henüz teşhisi konulmamıştı ve ben hızlı bir şekilde kilo kaybetmeye başlamıştım. Birkaç ay içerisinde yaklaşık 20 kilo kadar zayıfladım. Bu durum ilk başlarda çok hoşuma gitti. Çünkü fazla kilolarımdan kurtuluyordum ama kilolarımla birlikte sağlığımı da kaybedince durumun ciddiyetini anladım.

Daha sonraki süreçte ise durum tam tersine döndü. Zayıflamak istediğim dönemlerde 85 kilo civarında iken 2016 yılında 49 kiloya kadar düşmüştüm. O kadar zayıflamıştım ki, beni gören insanlar bana acıyarak bakıyorlardı ve ilk defa tanıştığım insanlar bana “hasta mısın” diye soruyorlardı. İşte o günlerde, kilo almak isteyen insanların varlığını ve sıkıntılarını daha iyi anladım.

Kilo almak istiyordum ama alamıyordum. Kilo almanın da en az kilo vermek kadar önemli olduğunu, haddinden fazla zayıf olmanın zorluklarını yaşayarak öğrendim.

Peki sağlıklı bir şekilde kilo almak için neler yapılmalı? Birlikte inceleyelim.





Sağlıklı bir şekilde kilo almak istiyorum. Ne yapmalıyım?

1- Bir Uzman Doktora Başvurun

Bu maddeyi özellikle ilk sıraya koydum. Çünkü bence sağlıklı bir şekilde kilo almak istiyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Zira kilo almanıza engel olan ya da kilo vermenize sebep olan bir sağlık probleminiz olabilir.

Yukarıda kendi hikâyemi bu yüzden anlattım. Kronik bir hastalığım vardı, sürekli kilo kaybediyordum ve ne kadar yemek yersem yiyeyim kilo alamıyordum. Daha sonra uzman doktorlar vesilesiyle ve tabi Allah’ın dilemesiyle, hem hastalığım için bir tedavi uygulandı hem de yeniden kilo aldım.

Size tavsiyem, eğer kilo almak istiyorsanız ve çabalarınıza rağmen kilo alamıyorsanız mutlaka bir hekime başvurun. Sizin farkında olmadığınız bir rahatsızlığınız olabilir. Bu illaki ciddi bir hastalık olmayabilir, kilo almanıza engel olan bir çeşit metabolizma sorunu olabilir.

Eğer bir hastalığınız varsa doktorunuz ona göre bir tedavi uygulayacaktır ya da bir hastalığınız yoksa bile size uygun kilo alma yöntemleri tavsiye edecektir.

Fakat hayır, ben doktora gitmeden kilo almak istiyorum diyorsanız, kendi başınıza kilo alma yöntemlerine devam edelim.

2- Metabolizma Analizi Yaptırın ya da Yapın!

Metabolizma analizi yaptırın veya kendiniz gün içinde tükettiğiniz gıdaların kalori cinsinden analizini yapın. Böylece gün içerisinde ne kadar kalori alıyorsunuz görmüş olursunuz.

Günlük olarak tükettiğiniz gıdaların kalori değerlerini öğrenerek, günde kaç kalori aldığınızı hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplamada cinsiyet ve yaş faktörünü de göz önünde bulundurmalısınız.

3- Günlük Kalori Miktarınızı Artırın

Gün içerisinde tükettiğiniz kalori miktarının üzerinde vücudunuza girecek olan her bir kalori sizin için kilo olarak kalacaktır. O yüzden, her zaman aldığınız kaloriden daha fazlasını almanız gerekmektedir. Bu da gün içerisinde daha fazla şey yemeniz gerektiği anlamına geliyor.

Örneğin sizin günlük kalori miktarınız 2000 olsun. Bu sizin günlük kalori ihtiyacınızdır ve gün içerisinde en az 2000 kalori almalısınız ki, günlük kalori miktarınızı karşılamış olasınız ve kilonuzu koruyabilesiniz. Bu miktarın altına düşerseniz kilo kaybetmeye başlarsınız. Ve tabi bunun üzerinde kalori alırsanız da, kilo almaya başlarsınız.

Kilo almak istiyorum diyorsanız, bu kalori miktarının üzerine çıkmanız gerekmektedir. Günlük ortalama olarak 300-500 kalori arasında, fazladan alınan kalori ile aylık ortalama 1-2 kilo arasında kilo artışı sağlayabilirsiniz.

kalori


4- Doğru ve Sağlıklı Gıdalar Tüketin

Kalori miktarınızı artırmak için her önünüze geleni yemeyin. Sizi doyuracak, besleyecek, sağlıklı ve bol kalorili besinler tüketin.

Yani hızla kilo almak için fastfood ürünler ya da cips türü hazır gıdalar tüketirseniz, evet kalori miktarınız artar ama bu artış sağlıklı bir artış olmaz. Sadece vücudunuzda yağlanma olur ki o da zamanla biçimsiz bir hal alabilir.

Onun yerine doğal ve doğal yağlı gıdalar tüketin. Örneğin; kahvaltı için yumurta, peynir çeşitleri, tahin – pekmez, doğal fıstık ezmesi gibi doğal gıdalar, iyi ve sağlıklı bir tercih olacaktır. Yine gün içerisinde mümkün olduğu ölçüde protein ve karbonhidrat içeren gıdalar tüketin. Örneğin et yemekleri tercih edilebilir. Fakat bu et türü gıdalar yağda kızarmış ya da hazır gıdalar olmasın. Onun yerine haşlanmış ya da ızgarada et tercih edebilirsiniz.

Kilo yapan, kalorili, sağlıklı besinler arasında kuruyemişler ve kurutulmuş gıdalar önemli bir yere sahiptir. Gün içerisinde alacağınız badem, fındık, fıstık, çekirdek vb. kuruyemiş türleri ile kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler de günlük kalori ihtiyacınızı önemli ölçüde karşılayacaktır.

Yine, hayvansal ve bitkisel yağlar da yüksek kaloriye sahip olmaları nedeniyle kilo almak için tercih edilebilir. Fakat bu yağlar kullanılırken dikkatli olmak gerekir. Çünkü birden ve aşırı kullanım da kolesterole sebep olabilir. Bu tür yağları günlere yayarak, yeteri ölçüde kullanabilirsiniz.

Kilo almanıza yardımcı olacak içecekler de tercih edebilirsiniz. Örneğin kahvaltıda yağlı süt ya da meyve suyları tercih edilebilir


düzenli kahvaltı


5- Düzenli Beslenme Önemli

Kilo almak için düzenli beslenmek de oldukça önemlidir. Her gün düzenli beslenmek gerekir ve öğün atlamamak gerekir. Özellikle sabah kahvaltısı, sıkı bir şekilde mutlaka yapılmalıdır ve mümkünse de erken saatte yapılmalıdır.

Günün diğer saatlerinde de ara öğünler alınmalıdır. Yukarıda sayılan, kuruyemiş ve kuru gıdalar ya da muz gibi meyveler ara öğün olarak tüketilebilir.

6- Zaman, Spor ve Aktivite Olmazsa Olmaz

Kalori miktarını artıracaksanız, sağlıklı kilo aldıran besinler tüketecekseniz bu listeye bir şeyler daha eklemeniz gerekmektedir.

Öncelikle kilo almada da kilo vermede olduğu gibi ‘zaman’a ihtiyacınız var. Yani hemen kilo almak isterseniz bu pek mümkün değil. O yüzden sağlıklı bir şekilde kilo almak için kendinize zaman tanıyın. Almak istediğiniz kiloları uzun bir süreye yayın. Örneğin; “ayda ortalama 2 kilo almak istiyorum ve 5 ayda 10 kilo almalıyım” gibi.

İkinci önemli unsur ise ‘spor ve aktivite’ unsurlarıdır. Eğer günlük hayatta aktif olarak spor yapıyorsanız ya da hareketli bir yaşantınız varsa buna devam etmelisiniz. Çünkü spor ve aktiviteler sayesinde, vücudunuza giren fazla kaloriler orantılı ve sağlıklı bir şekilde vücudunuza dağılır. Göbek bölgesi gibi sadece bir bölgede birikmez. Böylece hem daha sağlıklı olursunuz hem de daha güzel bir fiziksel görünüme sahip olursunuz.


spor salonunda spor





Dikkat Edilecek Noktalar:

Son olarak toparlarsak; özellikle vurguladığım gibi, eğer kilo almak istiyor da alamıyorsanız mutlaka bir doktora danışın. Kilo alamamanızın sebebini öğrenin, doğrudan uzmanından tavsiyeler alın. En doğrusunu doktorunuz, bünyenize uygun olacak şekilde söyleyecektir.

Onun haricinde kilo almaya çalışırken yağlı ve ağır yemekleri gün içerisinde yani akşam olmadan önce yemeye çalışın. Bu saatlerde yediğiniz yiyecekler daha etkili olacaktır.

Gece yatmadan önce yememeye dikkat edin. Çünkü amaç sadece kilo almak değil, sağlıklı bir şekilde kilo almak olduğu için, kilo alayım derken sağlığınızdan olmayın. Gece yatmadan en az 2 saat öncesinde yemeyi bırakın.

Dikkat edilecek diğer bir husus ise, hazır gıdalardan, fastfood ürünlerden uzak durmaktır. Evet, bu ürünler de kilo yapar ama sağlığınız elinizden gidebilir.

Kilolarınızla barışık olarak sağlık diliyorum…

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.