HUMİRA İlaç Raporu Nasıl Çıkartılır?

Humira raporu
Bu yazıda Humira ilacının raporu nasıl alınır, rapor alırken hangi adımlar izlenir, neler gerekir, kaç günde alınır gibi genel konular yer almaktadır.

Humira, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan, “Adalimumab” etkin maddeli, oldukça etkili ve aynı zamanda çok ciddi yan etkileri olabilen bir ilaçtır. 

İlacın prospektüsünde yer alan bilgilere göre aşağıdaki hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

1-) Poliartüküler Jüvenil İdiyopatik Artrit (bir veya daha fazla eklemi etkileyen enflamatuar bir hastalıktır)
2-) Psöriyatik Artit (Sedef hastalığıyla ilişkili bir eklem iltihabıdır)
3-) Ankilozan Spondilit ve Radyografik Olarak Aksiyal Spondiloartrit Kanıtı Olmayan Aksiyan Spondiloartrit (Aksiyal omurganın iltihabi bir hastalığıdır)
4-) Crohn Hastalığı (Sindirim kanalının iltihabi bir hastalığıdır)
5-) Ülseratif Kolit (bağırsağın iltihabi bir hastalığıdır)
6-) Psöriyazis (derinin iltihabi bir hastalığıdır)
7-) Hidradenitis Suppurativa (Kronik ve sıklıkla ağrılı bir ilhitabi deri hastalığıdır)


İlk Kez Humira Raporu Almak İçin Neler Yapılması Gerekiyor?

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Ben de bir Crohn hastasıyım ve yaklaşık 2 yıldır Humira kullanıyorum. O yüzden bu yazıdaki adımları anlatırken kendi yaşadıklarım üzerinden anlatacağım. Ki zaten genel olarak ilaç rapor işlemi böyle işliyor.

Doktorunuz Humira ilacını tedaviniz için uygun gördükten sonra sizi bu ilaç konusunda mutlaka bilgilendirecektir. Çünkü Humira, ciddi yan etkileri olabilen bir ilaçtır. O yüzden doktorunuz olumlu ya da olumsuz sonuçları konusunda sizi bilgilendirmek zorundadır.

Doktorunuzdan bilgi edindikten sonra ve Humira’yı kullanmayı kabul ettikten sonra ilacın rapor alınması süreci başlıyor. Çünkü Humira oldukça etkili ve maddi olarak da pahalı bir ilaç olduğu için devlet, bu ilacın kullanımı konusunda ilaç raporu ve bir takım prosedürlerin uygulanmasını istiyor.

Doktorunuz öncelikle sizin adınıza “İlaç Güvenlik İzlem Formu” ve “Hasta Onay Formu” adında iki adet form dolduruyor. Asıl önemli olan “İlaç Güvenlik İzlem Formudur” Aşağıda bana ait bir İlaç Güvenlik İzlem Formu örneğini görebilirsiniz.

hasta onay formu

İlaç güvenlik izlem formu

Bu formda genel bilgileriniz, hastalığınızın tanı ve tanı tarihi, daha öncesinde kullandığınız ilaçların bilgisi gibi bilgiler yer alıyor. Bunları doldurduktan sonra bu kâğıdı alarak gerekli yerleri diğer doktorlarla birlikte doldurup, onlara onaylatarak imzalatmanız gerekiyor.

İlk defa rapor çıkaracaklar için öncelikli olarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı veya Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanının sizi muayene etmesi gerekiyor. (Ben Göğüs Hastalıkları Uzmanını tercih etmiştim.)

Göğüs Hastalıkları Uzmanına muayene olmak için randevu alıp gidiyorsunuz. Raporu uzatıp durumu kısaca izah ediyorsunuz. İlk defa Humira raporu çıkaracağınız için doktorunuz öncelikli olarak sizden bir “Akciğer Grafisi (röntgen filmi)” istiyor. Onu çektirip geldikten sonra sizden bir de PPD değerinizi istiyor. Eğer biliyorsanız söylüyorsunuz, bilmiyorsanız da Verem Savaş Dispanserine gidip bir PPD testi yaptırmanız gerekiyor.

PPD Nedir ve PPD testi Nasıl Yapılır?

PPD testi, kişinin önceden tüberküloz yani verem mikrobu alıp almadığını tespit etmek için yapılan basit bir testtir.

PPD değerinizi öğrenmek için en yakın bir “Verem Savaş Dispanseri”ne uğramanız gerekiyor. Orada kolunuza, damar altından küçük bir iğne yapıyorlar. Bu iğneyi yaptıktan sonra 3 gün yani 72 saat boyunca beklenmesi gerekiyor.

Bu süre içerisinde kolunuzdaki iğne vurulan yeri kaşımamanız, su değdirmemeniz yani kısaca her şeyden korumanız gerekiyor. 72 saat içerisinde kolunuzun o bölgesinde kızarma, yanma, kaşıntı ve hafifçe bir şişlik meydana geliyor. Tüm bunlara rağmen el değmeden durmalısınız. Bu şişlik, PPD değerinizi göstermesi açısından oldukça önemli bir şey.

72 saat sonra tekrar Veren Savaş Dispanserine gidip kolunuzdaki iğne yapılan yeri gösteriyorsunuz. Duruma göre az ya da biraz daha çok şişen ve kızaran kolunuzu oradaki görevli hemşireler cetvelle ölçüyorlar ve kaç mm uzunluğunda ise onu not ederek size söylüyorlar.

PPD testi sonucu çıkan değer 5 mm ve üzerindeyse pozitif kabul edilir. Yani testi yaptıran kişinin daha önceden tüberküloz(verem) mikrobuyla karşılaşmış olabileceğini gösterir. Yapılan test sonucunda çıkan ölçü sizin PPD değeriniz olmuş oluyor. (Benim PPD değerim 14 mm çıkmıştı)

PPD değerini öğrendikten sonra tekrar Göğüs Hastalıkları Uzmanının yanına gidiyorsunuz. Göğüs Hastalıkları Uzmanı hem PPD değerinize, hem akciğer grafinize hem de genel durumunuza baktıktan sonra, görünürde bir sıkıntı ya da olumsuz bir şey yoksa raporunuza onay vererek imzalıyor.

Burada önemli bir şeyi hatırlatmak gerekiyor. Humira’nın en önemli yan etkilerinden bir tanesi “Tüberküloz” yani “Verem Hastalığı”na sebep olabilmesi olduğu için Göğüs Hastalıkları Uzmanı doktor, sizden “INH” adında “anti-tüberküloz koruyucu ilaç” kullanmanızı isteyebilir. Bu ilacı da yine “Verem Savaş Dispanseri”ne başvurarak, aylık olarak, ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz. Ki bu ilacı da her sabah aç karnına 1 adet olacak şekilde kullanmanız gerekiyor.( Ben INH yani anti-tüberküloz koruyucu ilacı tam 9 ay kullandım ve genel olarak kullanılması gereken süre 9 ay olarak belirleniyor. Fakat daha fazla da kullanmanız gerekebilir. Bu süreyi doktorunuz belirleyecektir.)

Göğüs Hastalıkları Uzmanından onayı aldıktan sonra ve Verem Savaş Dispanseriyle INH ilacının kullanımı hakkında bilgi edindikten sonra sıra, bir Dâhiliye uzmanına muayene olmaya geliyor. Gidip herhangi bir Dâhiliye uzmanına muayene oluyorsunuz. Kan değerlerinizi gösterip, ilaç raporunuzu gösterdiğinizde Dahiliye Uzmanı doktor, değerlerinizi inceliyor. Herhangi bir sorun görünmüyorsa ve Humira’yı kullanmanızın uygun olacağı görüşündeyse size onay vererek, raporunuzu imzalıyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Dâhiliye Uzmanı doktorlardan onay aldıktan sonra elinizdeki raporla birlikte kendi doktorunuza (benim doktorum Gastroenteroloji uzmanıydı) gidiyorsunuz ve imzalatıp onay aldığınız raporu ona veriyorsunuz. Ki zaten kendisi bu ilacı size uygun gördüğü için ve diğer doktorlardan da “uygundur” onayını aldığı için o da raporunuzu imzalayarak onay veriyor.

Tüm bu süreç sonunda bilgiler sisteme işlenerek Humira İlaç Raporunuz ilk olarak “3 ay süreyle” çıkmış oluyor. Bildiğim kadarıyla ilacın ilk yasal kullanım süresi 3 ya da 4 ay olması gerekiyor. Bu süre boyunca kullanılan ilaç en az %70 oranında olumlu bir etki sağlıyorsa, raporunuz bittiğinde yeniden rapor alabiliyorsunuz. Eğer %70 oranında etki göstermezse devlet bu ilacın kullanımı noktasında izin vermeyebiliyor. Bunu doktorunuzdan daha detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

Yukarıda genel olarak anlattığım gibi HUMİRA ilaç raporunun ilk olarak alınması bu şekilde.




HUMİRA Raporu Yenilemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Eğer Humira raporunuzu yeniletmek istiyorsanız bu kez yine yukarıdaki anlatılanlarla benzer yolları takip ediyorsunuz fakat bu kez işiniz daha kolay ve kısa sürüyor.

Burada yine kendim üzerinden örnek vererek anlatacağım.

Ben Crohn hastası olduğum için Humira raporum bittiği zaman doktoruma yani Gastroenteroloji uzmanına gittim. Kendisi Humira kullanmamı ve raporumu uzatmam gerektiğini uygun bularak bir adet “İlaç Güvenlik İzlem Formu” ve “Hasta Onay Formu” doldurdu. Yine “İlaç Güvenlik İzlem Formu”nu bana vererek diğer doktorlara muayene olarak gerekli yerleri onaylatmam gerektiğini söyledi.

İlk olarak gidip bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına muayene oldum. Göğüs Hastalıkları Uzmanı benden yine bir “akciğer grafisi (röntgen)” istedi. Onun sonucuyla tekrar birlikte tekrar Göğüs Hastalıkları Uzmanına gittim. Doktor, röntgen filmini inceledi ve bir şikâyetim(öksürük, balgam, gece terlemesi gibi) olup olmadığını sordu. Ben hiç birinin olmadığını söyledikten sonra ve röntgen filmim temiz olduğu için doktor onay vererek raporu imzaladı.

Daha sonra gidip bir dâhiliye uzmanına randevu aldım. Kendisi benim kan değerlerimi değerlendirmek istedi. Gidip kan tahlili yaptırdım. Daha sonra bu kan tahlili sonuçlarıyla tekrar Dâhiliye uzmanının yanına gittim. Kan değerlerimi inceleyip, beni muayene ettikten sonra, ilacı kullanmamı uygun bularak raporumu onaylayıp, imzaladı.

İki doktordan da onay aldıktan sonra kendi doktoruma (gastroenteroloji) gittim. Doktorum raporlardaki onayı gördükten sonra kendisi de onay verdi. Bu onay sisteme girilerek Humira ilaç raporum 6 ay süreyle yenilenmiş oldu.


HUMİRA Raporu Kaç Günde Çıkar?

Eğer HUMİRA raporunu ilk kez çıkaracaksanız, yukarıdaki ilk adımları izlemeniz ortalama 1 hafta gibi bir süreyi bulabiliyor. Genel olarak 1 hafta denilebilir.

Raporunuzu yeniletmek istediğiniz zaman ise PPD değeri değişmeyeceği için ve yeni bir PPD testine gerek olmadığı için işlem daha kısa sürüyor. Tüm bu süreci 2 gün maksimum 3 gün içerisinde Halledebilirsiniz. Özel bir hastanede ya da daha az yoğun bir hastanede 1 gün içerisinde de halledebilmeniz mümkündür.

Ayrıca hastanede tedavi görürken bu ilacı çıkarmanız gerekirse yine benzer yolları izlemeniz gerekiyor fakat hastanede yatış yapıyor olmanız size bu yönde bir avantaj sağlıyor ve daha kısa sürede halledebiliyorsunuz.

Sonuç:

Genel olarak HUMİRA raporu çıkarma ve yenileme süreci bu şekilde işliyor. Farklı yerlerde farklı şekilde bir yol izlenip izlenmediğini bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim ki, ben 3 farklı ilde farklı zamanlarda raporumu yenilettim ve hepsinde de süreç anlattığım şekilde işledi.

Humira raporuna ve Humira ilacının kullanımına dair merak ettiğiniz şeyler olursa yorum yazabilir ya da bilgiverenblog@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Sağlıklı günler dileğiyle.

Kaynak: Bazı bilgiler için HUMİRA ilaç prospektüsünden yararlanılmıştır.

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.