Bir Saatte Başarı Kuralı

bir saatte başarı
Günümüzde başarılı insanları başarısız insanlardan ayran en büyük farklardan bir tanesi; “nasıl başarılı olunacağını bilmektir.” 

Zira ortalama bir özelliğe, yeteneğe ve zekâya sahip olan her insan, hemen hemen istediği her konuda başarılı olabilmektedir. Bu noktada aşağıdaki şu cümle rahatlıkla ifade edilebilir:

“Başarısız insan yoktur, çalışmayan insan vardır.”

Etrafımızdaki insanlara baktığımız zaman bu cümlenin ne anlatmak istediğini rahatlıkla görebiliriz. Bunun en yaygın ve güzel bir örneğini öğrenciler üzerinden verebiliriz.

Örneğin bir sınıfta benzer zekâ düzeyine ve benzer imkânlara sahip olan öğrencilerden bazılarının derslerde ve sınavlarda oldukça başarılı oldukları görülürken diğer bir kısmının bu noktada aynı başarıyı göstermedikleri görülmektedir. Bu durumun sebepleri araştırıldığında elbette farklı etkenlerin öğrencilerin başarısını etkilediği görülse de, temel nedenin “çalışmak” olduğu, onun da ötesinde “düzenli olarak çalışmak” olduğu görülecektir.

Düzenli olarak çalışmak fikri kulağa hoş gelse de çoğu zaman uygulama noktasında bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sorunlara çözüm olabilecek ve düzenli çalışmayı sağlayabilecek, basit, uygulanabilir ve bir o kadar da etkili bir kuraldan bahsedeceğim: “Bir saatte başarı kuralı”


Bir (1) Saatte Başarı Kuralı Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bir saatte başarı kuralı kısaca: “başarılı olmak istenilen bir konuda günlük olarak ‘en az bir saat’ vakit ayırarak çalışmak” olarak tanımlanabilir.

Bir diğer ifadeyle; “Büyük düşün fakat küçük adımlarla başla.” Sözünün eyleme dönüşmüş halidir denilebilir.

“Bir saatte başarı kuralı nasıl uygulanır?” sorusuna, örneklerle cevap verirken, yukarıdaki bu tanımın daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.

1. Örnek: Kitap Okumak
Her gün onlarca yeni kitabın piyasaya çıktığı günümüzde ‘kitap okumak’ hayatımızın vazgeçilmez bir eylemi haline gelmiştir. Çünkü bilgi güçtür ve bu güce okuyarak daha kolay ulaşılabilir.

Kitap okuma konusunda, özellikle az kitap okuyanlar ya da daha fazla kitap okumak isteyenler “bir saatte başarı” kuralını rahatlıkla uygulayabilirler.

Öncelikli olarak, her bireyin kendi hayatını gözden geçirmesi ve vaktini nerelere harcadığını tespit etmesi gerekmektedir. Bu tespitten sonra, kısa bir plan yaparak, kendine en uygun vakitleri seçerek bu vakitlerde “en az bir saat” olmak şartıyla kitap okuması gerekmektedir.
Günlük en az 1 saat kitap okunursa ne olur? Olası verilere gelin birlikte bakalım.

Ortalama okuma hızıyla kitap okuyan bir insan 1 saatte ortalama olarak 40 sayfa civarında kitap okuyabilir. Bunu bir yıl boyunca düzenli olarak yaptığı göz önüne alınırsa;
365 gün x 40 sayfa = 14.600 sayfa kitap okunması demektir.

Ortalama olarak bir kitabı 200 sayfa kabul edersek, senede yaklaşık olarak 73 tane kitap okumak demektir!

Bir senede 73 tane kitap okumak büyük bir başarıdır ve büyük bir bilgi birikimi demektir. Ki her gün bir saat kitap okuyan bir insanın zamanla okuma hızı da artacaktır. Bu da en az 4-5 kitaplık bir orana denk gelecektir. Yani günde bir saat kitap okuyarak senede 80 kitabı okuyup bitirmek hiç de zor değildir.

Bu konuda “Çok Kitap Okumanın 10 Pratik Yolu” başlıklı yazımızı da okuyarak, bilgi edinebilirsiniz.

2. Örnek: Ders Çalışmak
Ders çalışmada “1 saat kuralını” gerek okul derslerinde gerekse (YKS, YGS, LYS, KPSS vb.) sınavlarda uygulamak mümkündür.

Dönem içerisinde okul derslerinde başarılı olabilmek için günlük olarak o derslere “en az 1 saat” vakit ayırmak, oldukça büyük katkılar sağlayacaktır. Hem öğrenme sürecinde hem de dönem sınavlarında büyük kolaylıkları ve başarıları da beraberinde getirecektir.

Fakat liseye geçiş sınavları, üniversite sınavları ya da memurluk sınavları gibi büyük çapta ve katılımın çok olduğu sınavlarda günde 1 saat çalışmak yetmeyebilir. O yüzden, girilecek sınavın zorluğuna, konu dağılımına ve kişinin bilgi birikimine göre bu süreyi artırması gerekecektir. Unutulmamalıdır ki buradaki “1 saat” ifadesi temel olan, günlük minimum olması gereken süreyi ifade etmektedir.

Bu tür sınavlara “günlük 1 saat çalışmak” da belli oranda başarı sağlasa da, geneli düşündüğümüzde az gelecektir ve bu sürenin artırılması gerekecektir.




3.Örnek: Yabancı Dil Öğrenmek
Yabancı bir dil öğrenmek konusunda ülke olarak çoğu zaman başarısız olduğumuz bilinen bir gerçektir. Yine bu noktada da çeşitli etkenlerin rol oynadığı görülse de, asıl problemin “çalışmamak” olduğu görülecektir.

“Bir saatte başarı kuralı” yabancı dil öğrenme sürecinde de rahatlıkla uygulanabilir. Bilindiği gibi yabancı dil öğrenirken kelime haznesini geliştirmek ve her gün yeni kelimeler öğrenmek, o dili daha iyi kullanabilmekte oldukça önemlidir.

Yine burada basit bir matematiksel işlem yaparak, günde 1 saat çalışmanın bir yılda bize ne kadar şey kazandırabileceğini görebiliriz.

Örneğin, günlük olarak en az 3 kelime ezberleyen bir kişi;
365 gün x 3 kelime = 1095 kelime ezberlemiş olacaktır.

Ki bu sayı en az olabilecek olanı ifade etmektedir. Dil öğrenme sürecinde günlük en az 1 saatini kelime ezberlemeye ya da o dili öğrenmeye ayıran bir insan rahatlıkla bu sayıyı ikiye katlayabilir. Ayrıca unutulmamalıdır ki, günde 1 saat çalışarak 3 kelime ezberlemek hiç de zor değildir.

4. Örnek: Enstrüman Çalabilmek
Enstrüman çalabilmek kısmen yetenekle ilgili olsa da, büyük oranda çalışmaya ve emek vermeye dayalı bir şeydir.

Buna kendi hayatımdan, yaşadığım bir süreçten örnek vermek istiyorum. 2016 yılının ilk aylarında 4 kişilik arkadaş gurubumuzla “bağlama kursu” için kayıt yaptırdık. Dördümüz de o zamana kadar hiç bağlama çalmamıştık.

Kurs başladığı zaman bizimle birlikte katılanlarla beraber toplamda 12 kişi civarındaydık. Tanışma ve temel kavramları tanıtma süresinden sonra kendi bağlamalarımızı kullanmaya başladık. Kurs ‘hafta sonları 2 saatlik ders’ şeklinde ilerliyordu.

Ben ve yakın bir arkadaşım her gün eve geldiğimiz zaman, bağlamalarımızı alıp mutlaka çalışıyorduk. Diğer iki arkadaşımız ise her gün olmasa da hafta içinde birkaç kez çalışıyordu. Hafta sonu kursa gittiğimiz zaman ise, o hafta boyunca çalışan ve çalışmayanlar kendini belli ediyordu. Çünkü aynı seviyede başladığımız için, hafta içinde çalışanlar ders süresinde daha iyi bir performans gösteriyordu. Çalışmayanlar ise, oldukça zorlanıyorlardı.

Yaklaşık 4 ay sonra kurs bittiğinde, benim de dâhil olduğum 4-5 kişi, her gün çalışmalarının meyvelerini alarak epey bir yol kat ettik. Bu sürede çalışmadıklarını ya da az çalıştıklarını söyleyenler ise bizden daha alt bir düzeyde kursu tamamladılar.

Bu konuda tecrübe etmiş birisi olarak şunu söylüyorum ki, eğer bir enstrüman çalmak ve bu konuda başarılı olmak istiyorsanız, günde en az bir saat vaktinizi ayırmanız gerekmektedir. İlk başlarda zorlansanız dahi, enstrümanı istediğiniz gibi çalamasanız dahi çalışmaya devam edin. Bir süre sonra emeklerinin karşılığını aldığınızı göreceksiniz.

Sonuç:

Sonuç olarak bu kadar örneğin konumuzu yeterince açıkladığını ve örneklerin artırılabileceğini düşünüyorum.

Yukarıda vermiş olduğum örnekler genel olarak herkesin yapabileceği, ulaşabileceği örneklerdir. Fakat tüm örnekler bununla sınırlı değildir. Hangi konuda başarılı olmak istediğinizi ve şartların ne olduğunu en iyi bilen siz olacaksınız. Bu konuda yapmanız gereken şey;

“Başarılı olmak istediğiniz alanla ilgili olarak, günde en az bir saat vakit ayırıp çalışmaktır.”

Elinizden geleni yaptığınız takdirde, Allah da inayetiyle yardım edecektir ve istediğiniz başarıya ulaştıracaktır.

Son bir not olarak şunu da eklemek gerekir ki, günlük olarak ayıracağınız “1 saati” mümkünse ara vermeden yapmanızdır. Ama gün içerisinde, müsait zamanlarınızda ayırabileceğiniz “yarım saatlik” iki zaman dilimi de işinizi görecektir.

Hatta duruma göre bu süreyi “15 dakikalık” dört zaman dilimine de bölebilirsiniz. Hatta bunu biraz daha az bir süreye de düşürebilirsiniz. Fakat mümkün olduğu kadar bütün olması, en azından yarımşar saat olması daha verimli olacaktır.

2 yorum:

  1. Blogunuz çok güzel benim bloğumda konuk yazar olmak ister misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Mail olarak geri dönüş yapayım size.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.