Çok Kitap Okumanın 10 Pratik Yolu

cok-kitap-okumanin-10-pratik-yolu

Kitap okumanın faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Büyük başarılara imza atmış kişilerin hayatlarına baktığımız zaman onların günlük işleri arasında kitap okumaya mutlaka zaman ayırdıklarını görmekteyiz. Kitap okumak değer ve bilgi kazandırır. Daha çok kitap okumak ise insana daha çok değer ve bilgi kazandırır. Bu da başarıyı ve insani değerleri artırır. Fakat günümüz dünyasında kitapların her gün çoğalması ve zamanımızın kısıtlı olması nedeniyle “nasıl daha çok kitap okuyabiliriz” sorusu geliyor akıllara. Aşağıda vereceğimiz maddeleri uygulayarak belki tüm kitapları okumaya ömrümüz yetmez ama şuan olduğundan daha çok kitap okuyabiliriz.

Daha Çok Kitap Okumanın Yolları

1- Sevdiğiniz Kitapları Okuyun:
Sevdiğiniz türdeki kitapları okursanız, okurken daha çok zevk alırsınız ve kısa sürede okumakta olduğunuz kitabı bitirirsiniz. Böylece bir yenisine başlamak istersiniz. Bu da daha çok kitap okumanıza olanak sağlar. Fakat sürekli aynı tür kitapları okumak bir noktadan sonra eksik kalabilir. Sevebileceğiniz farklı kitapları da okuyun. Bu da farklı türlerde de çok kitap okuma olanağı sağlayacaktır.

2- Kararlı Olun:
Bu madde hem daha çok kitap okumak isteyenler hem de okuma alışkanlığı kazanmak isteyenler için oldukça önemli bir maddedir. Kitap okuma konusunda kararlı olun. Bunu bir alışkanlık haline getirmeye çalışın. Gün içinde 3-5 dakikalık kadar bile olsa kitap okumaya zaman ayırmaya çalışın ve kendinizi de bu konuda teşvik edin.

3- Zevk Almaya Çalışın:
Kitap okumayı bir alışkanlık haline getirmek için ondan zevk almaya çalışın. Kendinizi mecbur hisseder gibi değil de sevdiğiniz bir işi yapıyormuş gibi düşünün. Bunun için de sevdiğiniz kitapları okumak önemlidir.

4- Bazen Okumayın:
Çok kitap okumak için bazen okumamak gerekir. Örneğin bir gün kitap okurken çok sıkıldınız. Bu kitap sevdiğiniz bir kitap bile olabilir. Ama sıkıldıysanız, aklınız başka yerdeyse, bir türlü motive olamamışsanız ve kitap okumak sizi zorluyorsa okumayı bırakın. Kitabı bir kenara koyun ve aklınızı meşgul eden şeyleri yapın ya da hiçbir şey yapmadan dinlenin. Eğer sıkıldığınız halde okumaya devam ederseniz bu sizde kötü bir iz bırakabilir ve başka bir zaman kitap okumanıza engel olabilir. Kural basit; canın istemiyorsa okuma.

5- Yanınızda Kitap Bulundurun:
Çok kitap okumak için önemli maddelerden bir tanesi de budur. Gün içerisinde çok yoğun da olsak mutlaka boş zamanlarımız oluyordur. Eğer yanımızda bir kitabımız olursa bu boş kalan zamanlarda açıp biraz kitap okuyabiliriz. Bu boş zamanları süresi değiştiği için bazen 1-2 sayfa bazen sayfalarca kitap okuyabiliriz.

Ayrıca yanımızda sürekli bir kitap olursa toplu taşıma araçlarında da okuyabiliriz. Örneğin gideceğimiz mesafe yarım saatlik ise bu süreyi kitap okuyarak değerlendirebiliriz.

6- Kitap Yorumlarına ve Önerilerine Göz Atmak:
Çeşitli yayın organlarından yayınlanan, hakkında yorum yapılan kitaplara göz atmak da çok kitap okumak için önemli bir etkendir. Zira hiç bilmediğiniz ama güzel bir kitabı bu sayede tanımış olursunuz. Böylece onu da okuyarak okuma oranınızı artırmış olursunuz.

7- Kitap Listesi Yapın:
Kitap listesi yapmanın iki tür yolu vardır. Birincisi okuduğunuz kitapların listesini yapmak. Bu durum ne kadar kitap okuduğunuzu ortaya koyacaktır ve sizi daha çok okumaya teşvik edecektir. Ama sırf listeyi kabartmak için faydasız bir okuma yapmak da elbette bir yarar sağlamayacaktır.

İkinci yolu ise okunacak kitapların listesini yapmaktır. Böylece okunmayı bekleyen yeni kitaplar sizi heyecanlandırıp teşvik edecektir. Ayrıca bu durum hangi kitapları okuyacağınız konusunda da yol gösterici olacaktır, işinizi kolaylaştıracaktır.




8- Kendiniz İçin Okuyun:
Kitap okumak en çok size fayda sağlayacaktır. Zira okuyarak öğrendikleriniz hayata bakışınıza etki yapacaktır ve bunun faydasını siz ve çevrenizdekiler görecektir. Ayrıca her kitaptan öğrendiğiniz bilgiler size eksik yönlerinizi gösterecektir. Böylece o alanlara yönelip, eksik taraflarınızı kapatmak için yeni kitaplar okumanızı sağlayacaktır.

9- Dikkatinizi Dağıtacak Şeylerden Uzak Durun:
Dikkatinizi dağıtacak şeyleri siz belirlemelisiniz. Bu bazen bir ses, bir görüntü ya da herhangi başka bir şey olabilir. Eğer dikkatiniz dağılırsa ve kendinizi kitaba veremezseniz o kitabı okuma süreniz uzayacaktır. Fakat dikkatinizi vererek kitap okursanız bu size okuduğunuzu anlamada ve kısa sürede okumada büyük olanak sağlayacaktır. Böylece bir kitabı tek seferde, anlayarak ve özümseyerek kısa sürede okuyabilirsiniz.

10- Medya Araçlarına Karşı Kendinizi Kısıtlayın:
Yapılan araştırmalara göre günümüz insanının televizyon izlemeye, internete, sosyal ağlara harcadığı zamanın kitap okumaya ayırdığı zamandan çok çok daha fazla olduğunu göstermiştir. Çok kitap okumanın bir yolu da bu medya araçlarına bir kısıtlama getirmektir. Bunu belirleyecek olan da sizsiniz. Günlük olarak bu araçlarda harcadığınız zamanı hesaplayıp, bunlardan feraagat ederek kalan zamanı kitap okumaya ayırabilirsiniz. Daha çok kitap okuduğunuzu göreceksiniz.

Çok kitap okumanın yolları elbette bunlarla sınırlı değil fakat burada yer alan 10 maddelik liste, çok kitap okumak için oldukça önemli ipuçları veriyor. Çok kitap okumak için bunların dışında kendinize özel yöntemler bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.